Sokszor hall az ember olyat, a tőzsdéseknek vagy a brókereknek arany élete van. Manapság inkább az igaz, hogy a tőzsdei kereskedők, illetve brókerek élete az arany.

Az elmúlt időszakban az arany árfolyama elképesztő emelkedést produkált. Több helyről jöttek folyamatosan a hírek, hogy a befektetők új “játékot” találtak. És igen. Általában ez így működik.

Arany/USD Árfolyam

Mindig elővesznek egy új témát, ami népszerű lesz. Természetesen ezzel nincs is semmi baj, ez a világ rendje. DE ilyenkor elképesztően óvatosnak kell lenni, mert egyszer csak túlfeszítik a húrt és akkor nincs tovább. Az árfolyam egyszer csak zuhanni kezd, és nagyon sokáig meg sem áll.

Ezek az események már önmagukban is eléggé negatívak, és tovább ront a helyzeten, hogy nemrég elindult egy új hír az interneten, miszerint a nemzetközi aranyforgalomban hamisításra bukkantak. Wolfram rudakat vonnak be arannyal, és ez a legtöbb vizsgálaton nem mutatható ki. Pontosabban csak fúrással lehet egészen biztos eredményt kapni (bár egyes híresztelések szerint ellenállás-méréssel is kimutatható). Egy ilyen hamis tömb persze sokkal kevesebbet ér, mint az eredeti arany tömbök. Egyes szálak kínába vélnek mutatni.

Természetesen ennek a hírnek ebben a formában sok jelentősége nincs. Viszont mindenképpen óvatosságra int!

Fontos kiemelni, hogy ebben a helyzetben nem az a jó kereskedő, aki egyből a hírek után megy. A tőzsde ilyen szempontból mindig egyedi, de még mindig érvényesülnek a régi szabályok is. Különösen az arany esetében.

Mégpedig ilyenkor az a szabály, hogy az arany ára akkor emelkedik, amikor az emberek félnek a válságtól és az inflációtól. Viszont növekedési időszakokban rendszerint csökken az árfolyama. Tehát ha a válságnak vége lesz záros határidőn belül, és az említett hírek is elterjednek, akkor nagyon gyors csökkenés következhet be az arany árfolyamában. Az időpont viszont kérdéses ilyenkor. Lehet 1 hónap, de lehet 1 év is.

Arany/USD Árfolyam

A lényeg az, hogy figyeljünk mindig oda, hozzunk átgondolt döntéseket, és vegyük észre, amikor elérkeztünk a zuhanáshoz.