Meg sem próbálom összeszámolni, hogy hányszor találkoztam olyan emberekkel, akik rosszul használták ezt a két kifejezést. De semmi baj. Azért vagyok, hogy elmagyarázzam.

A Bróker olyan személy, aki megbízásokat fogad. Részvényt vesz számunkra az utasításunk alapján. Többnyire a telefon mellett ül, és állandóan hívogatja ügyfeleit, ha talál egy jó befektetési lehetőséget. Jövedelme a tranzakciós jutalékokból származik, éppen ezért célja, hogy minél több adás-vételt csináljon. Hosszú távú célja, hogy megtartsa ügyfeleit, éppen ezért igyekszik tényleg csak a jó lehetőségeket kihasználni. De ha mégsem sikerül, és az ügyfele veszteséget szenved el, ő a jutalékot ettől függetlenül is megkapja.

A Trader olyan személy aki tőzsdén kereskedik, saját hasznára. Saját maga végzi az elemzéseket, és saját maga vásárol részvényt. Ehhez többnyire egy internetes brókercég szolgáltatásait kell igénybe vennie. Itt nincs személyes kontaktus, hanem az internetes felületen végzi az ügyleteket. A tranzakciós díjak ilyen esetben töredékei annak, mintha egy bróker személyén keresztül intéznénk ügyeinket.