Az elmúlt évben tanúi lehettünk egy igen érdekes eseménynek. Méghozzá a változatosságnak!

Változatos volt az elmúlt egy év, mert másképpen zajlottak a dolgok, mint eddig. Változatos volt, mert minden iparág, részvény és árfolyam különböző módon reagált a válság hatásaira. Változatos volt a 2009-es év mert minden tőzsdei kereskedőtől és elemzőtől más és más információkat lehetett hallani időnként. És ezen a ponton elgondolkozunk, hogy talán voltak pozitív hatásai is a válságnak és az elmúlt esztendőnek?

Válságokra időről-időre szükség van. Ez az élet természetes körfogása. Kell egy kis átrendeződés, tisztulás. Persze mindig lesznek, akiket megvisel egy ilyen időszak, és róluk elmondható, hogy a társadalom minden szintjén előfordulnak. Sok helyen lehetett olvasni, hogy a gazdasági válság legpozitívabb következménye, hogy a cégek és a családok is a leginkább elhanyagolható költségeket faragják le, ergo megtanulnak spórolni. Ez részben igaz, és remélhetőleg a jövőre nézve igen kedvező elemeket hordoz magában.

 

A “rend” helyreállítása igen hosszú folyamat, de mi magunk is részesei vagyunk. Próbáljunk meg optimistán hozzáállni a dolgokhoz, és tetteink átgondoltak legyenek.

Mit jelentett egy tőzsdei kereskedő számára 2009?

Annak ellenére, hogy tapasztaltuk a romló helyzetet magunk körül (gondolok itt a gyenge Forint árfolyamra, amelynek következményeit baráti körünk deviza-hitellel rendelkezőitől hallottuk),  – lekopogom – mi egész jól állunk. Egy kereskedő ilyen időszakban az eddig kevésbé mozgó termékek árfolyamában nagyobb kilengésekre számíthat, és komolyabb trendmozgásokra. Viszont a közepes, de inkább rövidtávon spekulálók nagy bajban lehetnek, mert az ingadozó bizalom gyakran hirtelen trendfordulókat eredményezhet. Ez igencsak kellemetlen, ha nem figyelünk oda, mert gyakran lemaradhatunk egy kis haszonról.

Mit tartogat a jövő számunkra?

Egészen pontosan nehéz lenne megmondani. De nagyjából el lehet képzelni:

Egyrészt továbbra is figyelni kell, mert bármikor jöhet megint egy váratlan hír, és akkor újabb trendforduló következik. Ezen kívül pedig a régi jól bevált receptet kell követni! Venni kell olyan részvényeket, amelyeket nagyon megtépázott a válság, és még nem tértek magukhoz. És ahogy André Kostolányi mondaná, ilyenkor “aludni” kell. Pár év múlva pedig szép hasznunk lesz. És hogy milyen részvényeket érdemes venni? A gépjárműgyártás volt az egyik iparág, amelyet nagyon megviselt a válság. Ha jól olvastam Warren Buffett is Ford részvényeket vásárolt. Viszont érdemes tudni, hogy ilyen esetben minimum 2-3 évben gondolkoznak a befektetők. Ilyen szempontból jó alternatíva lehet a GM. Jelenleg igen mélyen száll az árfolyam…

De ez csak egy tipp. Rövid távokon ennél sokkal több lehetőség adódik!

Sok bölcsességet úgysem tudok mondani egy bejegyzéssel az egész évről.

Kívánom Mindenkinek, hogy vonja le saját maga a következtetéseket, okuljon saját hibáiból, emlékezzen vissza a szép pillanatokra és mindenek előtt: BÚÉK!

 

BÚÉK!