Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy több negatív hangvételű levelet is kaptunk, az előző, arannyal kapcsolatos írásunk miatt. Éppen ezért már tervezgettem a válaszadást, de így talán még jobban érthetővé teszem, hogy az elmúlt napok árfolyammozgása is engem igazol.

 

 

Arany/USD Tőzsdei Grafikonja -  2009. december 9.
Arany/USD Tőzsdei Grafikonja – 2009. december 9.

 

Tehát a bírálatokban általában az volt a leginkább kifogásolt, hogy miért hisszük mi, hogy az arany el fog értéktelenedni? Holott erről szó sincs!

Mint az összes tőzsdén szereplő instrumentum – így az arany árfolyam is – spekuláció hatására változhat. A befektetések között is vannak olyanok, amelyek népszerűek, és időről időre újra előveszik azokat.

Törvényszerű, hogy válságban az arany árfolyama emelkedik!

De az is törvényszerű, hogy ez a folyamat nem tarthat örökké. Az előző cikk nem arról akart szólni, hogy most azonnal esni fognak az árfolyamok! Csak szerettem volna felhívni az olvasók figyelmét arra, hogy ez bármikor bekövetkezhet.

A média és a szaklapok:

Nem szabad bízni senkiben sem! A múlt héten (nagyjából a piros körrel jelzett napokban) éppen elárasztották az internetes lapokat az aranyról szóló hírek. Mindegyik azt mondta, hogy nem sokára itt az 1300-as szint. (voltak merészebben, akik már az 1600-at látták) Természetesen egyik sem merte felvállalni, ezért mindenki csak egymásra mutogatott, hogy a XY elemzői szerint fog ez történni.

Mi történt azzal, aki hallgatott ezekre a hírekre?

Ha valaki bízott ezekben a hírekben és egyből aranyat vásárolt, akkor mostanra csúnya vesztesége lehet.

Szám szerint:

Ha úgy vesszük, hogy 1222-től csökkent az árfolyam 1150-ig, akkor az már alaphelyzetben is 6% körüli változást jelent.

50-szeres tőkeáttét esetében pedig nagyjából a befektetett tőként háromszorosának felel meg. Magyarul: aki hallgatott a hírekre, és vett aranyat, ráadásul még stop loss-t sem alkalmazott, az jó eséllyel bukott minimum 6%-ot, de akár az egész befektetését is tőkeáttéttől függően…

Az újabb félreértések elkerülése érdekében:

Az arany árfolyama emelkedhet tovább. Meg kell említeni, hogy ezt a nagy változást leginkább az arany/dollár árfolyamon lehetett érzékelni, mivel a múlt hét végén kedvező hírek érkeztek az Egyesült Államokból és ez előidézte a dollár erősödését.

Mi a tanulság?

Ismét csak annyi, hogy ne bízunk mindenféle hírforrásban, hiába jó nevű, vagy népszerű. Bárki tévedhet, de annak a levét ne mi igyuk meg!