Megint egy állandóan visszatérő téma. A legtöbb ember egyszerűen rávágja, hogy sok kell hozzá. (Ez a kijelentés már tartalmazza azt a feltételezést is, hogy nagyobb tőke kell hozzá, mint amennyivel rendelkezünk.) A legtöbben nem is tudják, hogy igen kis összeggel is megéri már tőzsdézni. Persze – mint minden – ez is relatív… Az előző bejegyzés után egyértelmű volt, hogy erről is kell beszélni.

Tisztázzuk:

 

Bármilyen kis nyereség is pozitívum. Persze amennyiben elmarad a banki kamatoktól, úgy időfecsérlés tőzsdével foglalkozni.

Pénz

Egyes brókercégeknél igen kis összeggel is elkezdhetjük a forexen való kereskedést. Akár már 1 dollárral is. Persze ekkora összeggel abszolút nem éri meg, hiszen a banki átutalás is többe kerül. Pusztán a lehetőségre szeretném most felhívni a figyelmet, hogy nem feltétlen kellenek súlyos milliók. Hagyományos részvény-kereskedelemhez azonban tényleg több pénzre van szükség, bár ez is függ az adott piactól, illetve a stratégiánktól.

Eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, csak azok lesznek igazán sikeres kereskedők, akik a kezdeti tanuló-fázis után el tudják kezdeni nagyobb összeggel a kereskedést. Ha valaki megmarad a kisebb összegnél, vagy a demo-számlánál, akkor egy idő után hanyatlik az érdeklődése és a fegyelme is. Mi számít nagyobb összegnek? Mondjuk, vegyük egy havi keresetünket. Mindenki ugyanannyit dolgozik érte, mint a másik. Mindenki ugyanannyira becsüli, és egészen biztos vagyok benne, hogy ezzel az összeggel már senki nem lesz felelőtlen.

Természetesen, ha ezzel az összeggel is tudjuk hozni az eddigi „formánkat” akkor mondhatjuk, hogy megtanultuk, amit meg kellett. Utána következhet a következő lépcső, és fokozatosan emelhetjük a tétet.

Fontos:

Folyamatosan figyelni kell a teljesítményünket, mert ha hanyatlik, vagy túl nagy kiugrások vannak benne, akkor az hibát jelent. Ideális esetben nincsenek ilyen kiugrások, és valóban egyenletes módon gyarapszik vagyonunk.